Verőér (Artéria)

Áttekintés:
Az artériák olyan véredények, amelyek vért szállítanak a szívből a szervek felé.

Működés:
Működés Az artériák oxigénben dús vért szállítanak.

Felépítés:
Vastag, rugalmas, izmos réteggel bíró érfal, mely képes kezelni az artériákon átáramló vér nyomásingadozását

Kapcsolódó betegségek:
alsó végtagi érszűkület – üszkösödés koszorúérszűkület – szívinfarktus nyaki érszűkület – szélütés / stroke

Gyűjtőér (Véna)

Áttekintés:
A vénák olyan véredények, amelyek vért szállítanak a szervekből a szív ill. a tüdő felé.

Működés:
A vénák oxigénben szegény vért szállítanak.

Felépítés:
Vékony, rugalmas fal, izomréteg nélkül, belsejében speciális vitorlák (billentyűk) biztosítják a vér egyirányú áramlását.

Kapcsolódó betegségek:
felszínes gyűjtőér – visszérbetegség
mély gyűjtőér – mélyvénás trombózis

Az érsebészet az verőeres (artériás) és gyűjtőeres (vénás) rendszer megbetegedéseinek megelőzésével és kezelésével foglalkozik. Az artériás rendszer betegségeihez az érszűkület különböző formái (felső – alsó végtag, nyaki erek szűkülete, koszorúérszűkület), a kóros értágulatok, a cukorbetegség okozta érelváltozások (diabéteszes láb), a vénás rendszer elváltozásaihoz a visszérbetegség, a mélyvénás thrombosis utáni tünetek, és a kóros érelváltozások (rosacea, haemangioma) tartoznak. A sikeres kezeléshez, ill. megelőzéshez nélkülözhetetlen ezen elváltozások korai felismerése.

Érszűkület
Központunkban az érsebészeti rendeléseken az alábbi kezeléseket végezzük:

• érsebész szakorvosi vizsgálat, állapotfelmérés
• cukorbetegek érsebészeti gondozása
• dohányosok érállapot- és kockázatfelmérése
• végtagi és nyaki erek Doppler és duplex ultrahang vizsgálata
• négy végtagos vérnyomásmérés BOSO készülékkel
• gyógyszeres kezelés beállítása, kiegészítő kezelések (BEMER)

Visszérgyulladás - thrombophlebitis (phlebotrombosis)

ARANYÉR

Tudták, hogy az aranyér is az öröklött kötőszöveti gyengeség talaján alakul ki?

Nem is tartozik szigorúan az érsebészethez, az általános sebészet mostohagyermeke”. Az aranyér kialakulása mögött gyakran civilizációs okok állnak, leginkább a kevés rostot tartalmazó, fűszeres, puffasztó étrend, obstipáció és mozgásszegény életmód. Nem ritka esetben az említett kiváltó tényezőkön kívül a háttérben daganatos betegség (vastagbél, végbél) húzódhat meg, ezért az aranyerek kezelése előtt az esetleges rosszindulatú folyamatot ki kell zárni.

Az aranyér sok apró visszérből álló gomolyag a nyálkahártya alatt, melyet a végbél ütőereinek végágai látnak el. A vénás hálózat növekedésével az „aranyér” fokozatosan megduzzad, és egyre jobban előtüremkedik. A tünetek általában arányosak a csomó nagyságával: kezdetben csak bizonytalan végbéltáji diszkomfort érzés, viszketés jelentkezik, majd a csomó (nodus) kiboltosul a végbélnyíláson. Ez eleinte spontán visszahúzódik, előrehaladott esetekben azonban az aranyeres csomók kizáródhatnak: ilyenkor körkörös elváltozás észlelhető, mely igen érzékeny, és gyakran orvosi segítséggel is nehezen helyezhető vissza a végbélbe. A csomó trombózisa esetén fájdalmas, tapintható képlet jelenik meg. Gyakori kísérőjelenség a vérzés, mely a székeléstől függetlenül is jelentkezhet. Az említett véres székürítésen kívül az állandósuló székelési inger, hasmenés- székrekedés váltakozása hívhatja fel a figyelmet daganat jelenlétére.

Aranyér kezelése

A kezelés a betegség stádiumától függ. Enyhe tünetek esetén diéta mellett gyógyszeres kezelést, kúpokat javaslunk. Előrehaladottabb stádiumban a legelterjedtebb kezelési mód az ún. Baron ligatura, mely a nodusok gyűrűzését jelenti: az előemelt csomó tövére szoros gumigyűrűt helyezünk, mely a vérellátását megszünteti, így a képlet elhal, és néhány nap alatt lelökődik.

Az aranyerességnek négy fokozatát különböztetjük meg súlyosságuktól függően. I., II., III., IV. stádium. A korai I.-es stádiumban konzervatív eszközök, étrendi változtatások, gyógyszer, lokális szerek alkalmazása panaszmentességet hozhat. Előrehaladottabb állapotban II-III. stádiumban ambuláns műtét

BARON LIGATURA - gumigyűrű felhelyezésével kezelhető a probléma.
2. ARANYÉR KEZELÉS – Műtéti beavatkozás termoablációval (lézer vagy mikrohullám)
Sebkezelés: Krónikus-vagy nehezen gyógyuló sebek kezelése
Ulcus cruris
Kimetszések, egyéb sebészi feltárások
Negatívnyomás (vacum) therápia
Kompressziós terápia

Cég neve: OBOLER-Med Kft.
Székhely és Telephely: 7625 Pécs, Tettye utca 40.
Adószám: 2571990-1-02
Cégjegyzék száma: Cg.02-09-082382

 

Adatkezelési tájékoztató

Nyitva tartás

Hétfő - Péntek: 08:30-18:00
Szombat - Vasárnap: ZÁRVA

Címünk

7625 Pécs, Tettye utca 40.

Cookie-kat használunk a tartalom és a hirdetések személyre szabására, a közösségi média funkciók biztosítására és forgalmunk elemzésére. Weboldalunk Ön általi használatával kapcsolatos információkat megosztunk közösségi médiával, hirdetési és elemző partnereinkkel is. View more
Elfogadom

Kedves Páciensünk!

A forint-euro árfolyam változása a Théta Központ szakrendelését is érinti, ezért arra kérjük Önöket, hogy időpont egyeztetés előtt minden esetben nézzék meg az aktuális árlistának!

Köszönettel:

Théta Egészségközpont