Míg a XX. század folyamán a hagyományos sebészi visszérműtétek folyamatos fejlesztése zajlott, addig a XXI. század első éveitől kezdve terjednek a különböző éren belüli (enovascularis, endovénás) Fő előnyük, hogy nagyobb sebészi feltárás nélkül, tűszúrásnyi sebekből, speciális katéterekkel zárják, hegesítik el a kezelendő területet. Ezen beavatkozások minden esetben ultrahang vezérelve történnek.

A bőrön keresztüli beavatkozások előnye, hogy a visszéren / vénán belül történik a tágult szakasz ellátása / elzárásra, tehát a visszeret nem tépjük ki!

Előnyei:
  • járóbeteg ellátásban alkalmazható (tehát reggel érkezik a páciens délután megy haza)
  • helyi érzéstelenítésben vagy rövid felszínes altatásban történik
  • teljes kivizsgálás és műtéti előkészítés előzi meg
  • beavatkozás után a páciens felkel, nincs szükség fekvési időre, fásliban és kompressziós harisnyában elkezd sétálni

 

A hagyományos visszérműtétek során a lágyékhajlatban és a bokánál, a vénába vezetett szondával eltávolították a fő visszeret, majd a tágult oldalágakat egy fogas eszközzel eltávolították. Mindez altatásban vagy gerincközeli érzéstelenítésben történt. A régi módszer jelentős szöveti sérülésekkel, bevérzésekkel járt, gyógyulása sokáig tartott, nagyobb volt az esély a szövődményekre és a fertőzésekre, ráadásul nagyobb volt a kiújulási arány is.

A lézeres visszérműtét és a mikrohullámmal történő műtétek a legjobb esztétikai eredményeket adják. A hagyományos műtétekkel szemben, nincs metszés, fájdalom! A néhány milliméteres szúrást követően a sebész egy ceruzabél vékonyságú szondát vezet célzottan a visszér belsejébe, és folyamatos ultrahang ellenőrzés mellett, a szonda révén leadott hő segítségével elzárja azokat. A keringés ettől kezdve a mélyvénás rendszer felé terelődik és ezzel jelentősen javul a láb keringése is. A kíméletes eljárásoknak köszönhetően nagyon gyors a gyógyulás! A beavatkozást követően nincs lábadozási idő, ágyban fekvés, néhány nap után már ismét munkába is állhat.

Napjainkban a vágás nélküli műtétek egy új fejezete kezdődött el, melynek során a legkíméletesebb és jelenleg valószínűleg leghatékonyabb módszer kifejlesztése és tesztelése sikeresen megtörtént. Ráadásul, az ezzel a technikával végzett műtétek sokkal kisebb megterhelést jelentenek a betegeknek, mint a hagyományos műtétek. A mikrohullámmal történő operáció nem teljesen új az orvostudományban, habár a véna sebészet területén még izgalmas új fejlesztésként beszélhetünk róla. Az már bizonyos, hogy jól használható a nagy vénák és a nagy perforáns vénák, oldalágak kezelésére.

A mikrohullám – elektromágneses hullámok, amelyeknek a frekvenciája nagyjából 0,3–300 GHz közötti – melegítő hatását már az ötvenes évek végén felfedezték az Egyesült Államokban. Ez az alapja a konyhában használt mikrohullámú sütőnek is. A mikrohullám visszérműtéteknél történő hasznosítására a 2000-es évek elején végeztek kutatásokat, de az első ilyen beavatkozásra hazánkban csak 2018 decemberében került sor. A vénás sebészet az endovénás gondolattal új korszakot nyitott hazánkban is. A termohatás egyre megbízhatóbb, de a hősérülések miatt mindenki törekszik a még biztonságosabb megoldásokra. A ragasztók használata a termikus sérüléseket kivédi ugyan, de idegen anyagot hagy maga után és korlátozott a felhasználása a nagyobb átmérőjű vénák és tágulatok esetén.

Fekélyt megelőző állapotokban kétség kívül egészségügyi kockázatot jelent a visszeresség. Egyéb esetekben, a láb nehezedése, dagadása, görcsei illetve esztétikai okokból javasolt a műtét.

A két műtéti eljárás közt egyre kevesebb a különbség. A lézer magasabb hőmérsékleten dolgozik, annak minden előnyével és hátrányával. A mikrohullám az elmúlt 3 évben tört előre hazánkban, azonban a daganat terápiában már több évtizedes múltra tekint vissza. Hőmérsékletszabályozása alacsonyabb hő leadása mellett is garantáltan eredményes.

Műtét utáni 3-4 napban javasoljuk, hogy kímélje a lábát, amennyire csak lehetséges, ne álljon egy helyben, ne üljön lógatott lábtartással hosszú ideig. Kompressziós harisnyát a folyamat kiterjedtségétől függően 2-4 héten át ajánlott viselni. Javasolt a láb aktív használata.

Ragasztásos visszérkezelés

A lézeres visszér műtéthez hasonlóan, ultrahang ellenőrzés mellett a vénatörzsbe vezetett katéteren keresztül gyorsan polimerizálódó szövetragasztót (n-butil-cianoakrilát) juttatunk az érbe, ennek segítségével a kezelt érszakasz néhány perc alatt teljes hosszában elzáródik. Az eljárás előnye, hogy nem használ hőenergiát, ezért nem igényel érzéstelenítést sem, illetve kompressziós harisnya viselése a műtétet követően nem szükséges- de számos esetben javasolt! Az eljárás mérsékelt fokú visszértágulatok ellátására alkalmas. Az eljárás során felvezetnek egy vékony katéter kerül bevezetésre a visszér belsejébe, melybe a katéteren keresztül a végponttól visszafelé haladva ragasztót fecskendeznek.  Enyhe nyomást követően a ragasztó megköt, és teljes hosszában elzárja az eret. A gyors és fájdalommentes beavatkozás előnyei, hogy nem használ hőenergiát, még csak helyi érzéstelenítést sem igényel, kivéve a szúrás helyének az érzéstelenítését, ahol bevezetjük a katétert.  Nincs lábadozási idő és utógondozás, nem szükséges betegszabadságra menni, és még csak kompressziós harisnya viselése sem feltétlenül szükséges. A ragasztó anyagnak semmilyen káros, esetleg rákkeltő hatását nem tapasztaltak, széles körű alkalmazása a 2010-es években terjedt el az érsebészetben és a hasi sebészetben.

Gyógyulás

Sokat tehetünk ereink regenerálásért tornával, speciális gyakorlatokkal is, melynek egy részét akár a munkahelyünkön ülve is végezhetünk: bokakörzések, bicikliző mozdulatok, lábujjhegyre állás, amelyről vénás torna néven a gyógytorna részen is olvashatnak. > GYÓGYTORNA

Cég neve: OBOLER-Med Kft.
Székhely és Telephely: 7625 Pécs, Tettye utca 40.
Adószám: 2571990-1-02
Cégjegyzék száma: Cg.02-09-082382

 

Adatkezelési tájékoztató

Nyitva tartás

Hétfő - Péntek: 08:30-18:00
Szombat - Vasárnap: ZÁRVA

Címünk

7625 Pécs, Tettye utca 40.

Cookie-kat használunk a tartalom és a hirdetések személyre szabására, a közösségi média funkciók biztosítására és forgalmunk elemzésére. Weboldalunk Ön általi használatával kapcsolatos információkat megosztunk közösségi médiával, hirdetési és elemző partnereinkkel is. View more
Elfogadom

Kedves Páciensünk!

A forint-euro árfolyam változása a Théta Központ szakrendelését is érinti, ezért arra kérjük Önöket, hogy időpont egyeztetés előtt minden esetben nézzék meg az aktuális árlistának!

Köszönettel:

Théta Egészségközpont